Thema 03: 12 en 19 december 2023

TROTS EN DE POLITIEK VAN EMOTIES

Spreker: dr. Martha Claeys (Antwerpen)

De toekomst van ons klimaat boezemt velen angst in. Miljoenen mensen kwamen kwaad op straat na de dood van George Floyd. De Nederlandse boer is trots. En wie met het vliegtuig reist is vliegschaamte wellicht niet vreemd.
Emoties spelen een grote rol in onze politieke en morele beslissingen, maar is dat altijd goed? In de eerste bijeenkomst van dit thema bespreken we hoe en waarom emoties moreel en politiek kunnen zijn, aan de hand van denkers als Sara Ahmed, Amia Srinivasan, en Audre Lorde.
In de tweede bijeenkomst gaan we in op de specifieke emotie trots. Trots lijkt iets voor mensen met grote ego’s, voor personen die snel gekrenkt zijn en voor opscheppers die op sociale media geen maat kennen. Wie trots is, plaatst zichzelf te veel in de kijker. Maar trots ligt ook ten grondslag aan emancipatie, en kan een krachtig wapen zijn bij protest. Met trots kun je jezelf beter op waarde schatten. Meer ruimte voor sommige vormen van trots kan de sleutel zijn tot sociale rechtvaardigheid.

Literatuur
Ahmed, Sara (2004) The Cultural Politics of Emotion. Edinburgh University Press.
Srinivasan, Amia (2018) ‘The aptness of anger’, in: The Journal of Political Philosophy
Claeys, Martha (2022) ‘Allergisch zijn voor trots staat ongelijkheid in de weg.’ In: Bij Nader Inzien.
Claeys, Martha (2023) Trots. De filosofie van een emotie. Amsterdam: Boom

Personalia
Martha Claeys (1994) is filosofe en doceert ethiek aan de Universiteit Antwerpen. Na studies in Berlijn en Chicago promoveerde ze aan de Universiteit Antwerpen. Ze schrijft en spreekt over de vraag hoe we ons goed tot elkaar kunnen verhouden. In 2023 kwam haar debuut Trots. De filosofie van een emotie uit bij Boom. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze de gelauwerde podcast Kluwen.

Een pdf-versie van deze tekst kunt u hier downloaden.

 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info